Strontrace 2023 – Programma Warmond

Op 24 en 25 oktober lossen de 19 deelnemende schepen van de Strontrace weer hun lading (gedroogde) koemest in Park Groot Leerust in Warmond. De Stichting Zeilvaart Warmond maakt het dit jaar extra feestelijk in verband met het 50 jarig jubileum. Het programma ziet er als volgt uit:


Onthulling blijvende herinnering 50 jaar Strontrace

We verwachten het eerste schip rond het middaguur op dinsdag in Warmond. Weer en wind spelen een belangrijke rol en daarom is het precieze tijdstip van de aankomst moeilijk te voorspellen. Zoals gebruikelijk wordt het eerste schip verwelkomd door de Burgemeester of een ander lid van het College. Direct na het lossen van de stront worden de Schipper en de Burgemeester uitgenodigd een blijvende herinnering aan 50 jaar Strontrace in het park te onthullen.

De schepen blijven 2 uur in Warmond liggen en vertrekken dan weer met een lading bloembollen van de Firma W.F. Leenen terug naar Workum.


Strontveiling

Dinsdagavond rond 20:00 uur is er in de tent een veiling van onder andere de aangeleverde koemest, van een drietal genummerde exemplaren van het jubileumboek ’50 jaar bikkelen’ in houten kaft, pakketten bloembollen van de Firma Frijlink & Zn, en nog een aantal nautische memorabilia. Veilingmeester is Ard van der Steur.

De veiling wordt muzikaal opgeluisterd met een optreden van het Warmondse Schippertjeskoor.


Inhaal- en uitzwaaitochtjes met de Hylke Tromp en De heere Schouten

Op dinsdag en mogelijk ook op woensdag zullen De Hylke Tromp en De heere Schouten vanuit het park korte tochtjes maken om aankomende Strontschepen naar Warmond te begeleiden en vertrekkende schepen uit te zwaaien. Kosten: vrijwillige bijdrage.


Beurtveertochten naar Oude Wetering

De Strontschepen halen in Oude Wetering op de heen- of op de terugweg altijd een paar potten augurken als retourvracht op. In het kader van het jubileum is er in Oude Wetering een pop-up historische haven.

Rederij van Hulst vaart dinsdag 24 oktober twee keer op en neer naar Oude Wetering. Om 10:00 vertrekt er een rondvaartboot vanaf de Gemeentehaven in Warmond naar Oude Wetering, om daar Weteringers op te halen die vervolgens in Warmond het keren van de schepen kunnen meemaken. U bent dan rond 12:00 uur weer terug in Warmond.

Om 13:30 uur vertrekt de boot opnieuw naar Oude Wetering. Als u met deze afvaart meegaat krijgt u in Oude Wetering 1,5 uur de tijd om de historische schepen daar te bekijken. U bent rond 17:00 uur weer terug in Warmond. En met 19 deelnemende Strontschepen komt u onderweg vast wel een aankomend of vertrekkend Strontschip tegen.

Kosten: een vrijwillige bijdrage. Om teleurstelling te voorkomen raden we u aan u aan te melden voor de tochten via info@zeilvaartwarmond.nl.


Doorlopend

Doorlopend in Park Groot Leerust: een demonstratie boeier bouwen door Alexander de Vos van de Historisch Scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel en een demonstratie met modelbouw-skûtsjes van leden van de Haagse Modelbouw Club. In de tent wordt de door de Leidse Filmclub LVSL (Leidse Video en Smalfilm Liga) geproduceerde documentaire vertoond: ‘Geen bol zonder stront’, over de mestvaart in de vorige eeuw.

En natuurlijk komen er doorlopend Strontschepen aan die hun lading koemest lossen, de vrachtbrieven laten aftekenen en na twee uur met een lading bloembollen weer naar Workum vertrekken. De Strontschepen zijn tijdens de race te volgen op https://tt.zeilvaartwarmond.nl?event=Strontrace/2023.