Naar de start van de Strontrace

Nog geen plannen voor de herfstvakantie? Ga een keer mee met de bus naar de start van de Strontrace in Workum.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Programma 28 oktober:

08:30 Vertrek vanaf de Gemeentehaven in Warmond
Onderweg kunt u de reiskosten betalen, pinnen of contant
10:30 Aankomst Workum, we drinken een kopje koffie aan boord van het ‘kroegschip’ Schuttevaer
11:00 Start Visserij, goed te zien vanaf het dek van de Schuttevaer
11:45 Ondertekenen van de cognossementen (vrachtbrieven)
12:00 Start Strontschepen
12:30 Start Beurtveer
Na de start loopt u vanaf de havenkom naar het centrum van Workum
14:00 Vertrek vanaf de Merk in het centrum van Workum
16:00 Aankomst Cruquius, bezoek museum met rondleiding
17:30 Vertrek Cruquius naar Warmond
18:30 Aankomst Warmond, Erwtensoep bij het Wapen

Kosten: €32,50 pp voor donateurs en €37,50 voor niet-donateurs. Kosten erwtensoep voor eigen rekening. Stuur een email naar info@zeilvaartwarmond.nl 

PERSBERICHT 40 jaar Turfrace

40 jaar Turfrace

Op 27, 28 en 29 september wordt weer de jaarlijkse Turfrace gevaren, een zeilwedstrijd met historische zeilende bedrijfsvaartuigen van Warmond naar Vinkeveen, en terug. Dit jaar een extra feestelijke Turfrace want de Stichting Zeilvaart Warmond, en ook de Turfrace zelf, bestaat dit jaar 40 jaar. Voor donateurs, oud-schippers en bemanningsleden en overige belangstellenden vaart een gratis rondvaartboot de schepen tegemoet en begeleidt ze naar de finish. En bij de finish zelf, zondagmiddag in Park Groot Leerust, wordt dit gevierd met een muzikaal onthaal met de 4Tuoze Matroze.

Iedereen is van harte welkom in het park om de schepen een warme ontvangst te geven, te genieten van de 4Tuoze Matroze en aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking om circa 15:00 uur.

De Turfrace is 1984 een prestatietocht waarvoor in 3 dagen in totaal 78 km afgelegd wordt met westlanders en kagenaars door te zeilen, te bomen, te jagen of te roeien. Afhankelijk van het weer kan dat een loodzware tocht zijn, waarbij elk schip in het voordeel kan zijn in wisselende weersomstandigheden. Het doel van de wedstrijd is om de route net als vroeger zo snel mogelijk af te leggen en de zakken met turf zo snel mogelijk bij de finish af te leveren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De start van de Turfrace is op vrijdag 27 september om 07.30 uur in Park Groot Leerust te Warmond. Tussen 15:00 uur en 18:00 uur zullen de schepen aankomen bij Watersportvereniging Vinkeveen Abcoude (WVA) te Vinkeveen. Zaterdag 28 september starten de schepen om 10.00 vanaf de WVA te Vinkeveen en gaan zij via Mijdrecht richting de Tolhuissluizen te Nieuwveen. Op zondag 29 september starten de schepen om 10:00 uur vanaf de Tolhuissluizen waarna de eerste schepen rond 12:30 uur in het park te Warmond worden verwacht voor de finish.

Alle drie de wedstrijddagen zijn de schepen via het Track & Trace systeem van de Stichting Zeilvaart Warmond online en op zondag op een groot scherm in de tent in het park te volgen. Voor de link naar de Track & Trace kunt u terecht op de website (www.zeilvaartwarmond.nl) of u kunt u ook de gratis app downloaden die zowel voor Android als iOS beschikbaar is. Op de website is ook een routebeschrijving te vinden en te downloaden voor als u de turfrace met de auto of op de fiets wilt volgen.

Het complete programma is als volgt:

Vrijdag 27 september

             07:00 uur Palaver in de tent in Park Groot Leerust
             07:30 uur Start
             in de loop van de middag aankomst bij de WVA in Vinkeveen, Baambrugse Zuwe 143F
             gezamenlijke maaltijd en feestelijk samenzijn

Zaterdag 28 september

             09:30 uur Palaver bij het clubhuis van de WVA
             10:00 uur Startprocedure Lelievletten en Turfschepen
             in de loop van de middag aankomst bij de Tolhuissluizen in Nieuwveen
             Gezamenlijke maaltijd en feestelijk samenzijn

Zondag 29 september

             09:30 uur Palaver tussen de grote en de kleine sluis
             10:00 uur Startprocedure bij de Tolhuissluizen
             10:00 uur Vertrek rondvaartboot vanaf de Gemeentehaven in Warmond
             vanaf ca 12:30 uur Aankomst Turfschepen en lelievletten in Park Groot Leerust
             vanaf 14:00 uur Optreden van de 4Tuoze Matroze
             circa 15:00 uur Prijsuitreiking
             tot circa 17:00 uur feestelijk samenzijn

Wilt u mee met de rondvaartboot, meldt u zich dan aan door een mailtje te sturen naar info@zeilvaartwarmond.nl

LVBHB Erfgoedtour op Track&Trace

Zoals Jan Marijt tijdens de winterbijeenkomst van de Stichting Zeilvaart Warmond uit de doeken heeft gedaan, organiseert de jubilerende Landelijke Vereniging tot het Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB, kortweg het Historisch Bedrijfsvaartuig) een Erfgoedtour van ruim 100 kilometer door heel Nederland. Alle details over deze bijzondere tocht kunt u vinden op de website van de LVBHB.

Om het geheel voor het publiek nog meer toegankelijk te maken zorgt de Stichting Zeilvaart Warmond ervoor dat de deelnemende schepen vanaf 6 juli ook op hun Track & Trace systeem te volgen zijn.

Daarnaast organiseert de Stichting voor de kleine zeilende deelnemers aan de Erfgoedtour op zondag 28 juli een beurtveerwedstrijd op de Kagerplassen. Meer details daarover volgen later.

Stichting Kringloop Herenstraat 63 doneert nieuwe trackers

Warmond, 25 mei 2024 – Sinds 2010 heeft de Stichting Zeilvaart Warmond een Track&Trace systeem voor het volgen van de deelnemers van de door de Stichting georganiseerde zeilwedstrijden met historische bedrijfsvaartuigen. Al snel werd het systeem ook gebruikt voor wedstrijden van de Vereniging Zeilvracht (Beurtveer en Strontrace) en inmiddels kunnen deelnemers en thuisblijvers de verrichtingen van ruim 10 zeilwedstrijden live volgen, en belangrijker, achteraf terugspelen.

Om de schepen te kunnen volgen krijgen ze tijdens de wedstrijden een transponder (tracker) mee. Die stuurt continue de actuele positie van het schip door naar de server van de Stichting, vanwaar de posities bij u op het scherm verschijnen. De huidige trackers zijn al weer zo’n 8 jaar oud en zijn aan vervanging toe. De “oude” 2G netwerken van de telecom providers worden langzaamaan uitgefaseerd en dan kan het systeem alleen nog gebruik maken van de 4G en 5G netwerken.

De Stichting Zeilvaart Warmond heeft de Stichting Kringloop Herenstraat 63 uit Voorhout bereid gevonden de nieuwe 4G trackers te doneren. Afgelopen zaterdag werd tijdens de Westlander Zeildagen door Gerard Rutgrink van de Kringloop winkel een checque van € 812,50 overhandigd aan voorzitter Henk Keijzer.

Strontweek Immaterieel Erfgoed

Warmond, 23 mei 2024 – Enige jaren geleden is de Workumse Strontweek uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Een niet onbelangrijk onderdeel van de Strontweek is natuurlijk de Strontrace, die jaarlijks koemest voor de bloembollenvelden van Friesland naar Warmond brengt. Afgelopen jaar hebben we “50 jaar Strontrace” gevierd, met een piek in het aantal deelnemers en de onthulling van een herinneringsbankje in Park Groot Leerust. Om nog maar weer eens te benadrukken dat de Strontrace, als onderdeel van de Strontweek, een belangrijk cultureel erfgoed is, is er naast het bankje in het park nu ook een bordje geplaatst. De QR-code op het bordje verwijst u door naar de website van de Immaterieel Erfgoed organisatie met meer informatie over alle onderdelen van de Strontweek.

Met dank aan de Gemeente Teylingen voor het plaatsen!

Inschrijving Westlander Zeildagen geopend

WARMOND, 5 mei 2024 – Het wedstrijdseizoen voor zeilende bedrijfsvaartuigen gaat weer beginnen. In het Pinksterweekend is de Geuzenpenning in Vinkeveen en de week daarna de Westlander Zeildagen op de Kagerplassen. Op zaterdag 25 mei organiseert de Stichting Zeilvaart Warmond een beurtveerwedstrijd, waarbij de deelnemende schepen overal op de Kaag punten kunnen verzamelen door stickertjes te verzamelen. Op zondag 26 mei blijven de schepen dichterbij en wordt er een hardzeilwedstrijd op ’t Joppe en rond de Zwanburgerpolder gevaren. Startpunt op beide dagen is Park Groot Leerust aan de Burgemeester Ketelaarstraat in Warmond.

De eerste inschrijvingen zijn inmiddels binnen. Schippers die zich willen opgeven, kunnen dat doen via de link op de schippers-pagina.

Geslaagde winterbijeenkomst, Pondskoekersluis naar Delfshaven

Warmond, 21 februari – De Stichting Zeilvaart Warmond hield afgelopen woensdag weer haar jaarlijkse winterbijeenkomst voor donateurs, schippers en vrijwilligers. Traditioneel genoten de gasten van een Captain’s Dinner en een lezing, die dit keer verzorgd werd door Jan Marijt van de jubilerende Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig, de LVBHB, kortweg Het Historisch Bedrijfsvaartuig.

Tussen de bedrijven door werd de overall prijs 2023 uitgereikt. De prijs, een in koper uitgevoerde maquette van de Pondskoekersluis, is een wisselprijs, ooit beschikbaar gesteld door de oprichter van de stichting, Hylke Tromp. Dit jaar ging de prijs naar de nummer twee op de lijst, De Twee Gebroeders van schipper Hilbert Teeuwen uit Delfshaven, omdat er door vakanties en drukke werkzaamheden geen bemanningsleden van de op nummer een geplaatste kagenaar Hylke Tromp aanwezig waren.

Tijdens de presentatie van de LVBHB werd het jubileumprogramma voor de komende zomer uit de doeken gedaan. De leden van de vereniging varen een ruim 1000 kilometer lange erfgoed-tour door Nederland, waarbij ze ook Leiden en de Kagerplassen aandoen. Het programma is uitgebreid terug te vinden op de website van de vereniging: www.lvbhb.nl. Zet in ieder geval deze data in uw agenda voor een gezellig dagje uit in een van de mooie steden die Nederland kent:

6 en 7 juli – Middelburg
9 en 10 juli – Willemstad
12 en 13 juli – Den Bosch
15 en 16 juli – Maasbracht
19 en 20 juli – Nijmegen
22 en 23 juli – Vreeswijk
25 juli – Rotterdam
27 en 28 juli – Leiden en de Kagerplassen
29 en 30 juli – Amsterdam
1 augustus – Enkhuizen
5 en 6 augustus – Leeuwarden
10 augustus – Groningen
15 augustus – Dronten
17 en 18 augustus – Hasselt

Geen bol zonder stront

De Leidse filmclub LVSL heeft een prachtige documentaire gemaakt over de mestvaart van Friesland naar de bollenstreek. Afgelopen maandag waren al ruim 40 Warmonders, die met de bus naar de start van de Strontrace in Workum waren afgereisd, getuige van de eerste vertoning van de documentaire.

Hier een link naar deze mooie video: https://youtu.be/sdpC5QOwfNc?feature=shared

Nieuwe tenten voor de Stichting Zeilvaart Warmond

Persbericht

De Stichting Zeilvaart Warmond organiseert jaarlijks verschillende zeilwedstrijden en evenementen voor historische zeilende bedrijfsvaartuigen op en rondom de Kagerplassen. Dergelijke schepen werden vroeger gebruikt voor het vervoer van bollen, mest, zand, groenten en bloemen door de ondiepe sloten van het Westland en de Bollenstreek.

Voorbeelden van de wedstrijden zijn de Westlander Zeildagen, de Gouden Gaffel wedstrijden, de Turfrace en de jaarlijkse Strontrace waarvan Warmond het keerpunt is. Al deze evenementen zijn gratis te bezoeken in park Groot Leerust te Warmond en de deelnemende schepen zijn live te aanschouwen bij de start, de finish en/of langs de route. Ook zijn de schepen tijdens de wedstrijden live te volgen op internet via het Track en Trace systeem.

De Stichting Zeilvaart Warmond zet zich non profit in om de samenkomst van schippers, bemanning, publiek, vrijwilligers en bestuursleden uit de gemeente Teylingen en omstreken mogelijk te maken. Als onderkomen tijdens de evenementen maken zij gebruik van een aantal tenten in park Groot Leerust te Warmond. Deze tenten waren toe aan vernieuwing en het bestuur is daarom op zoek gegaan naar mogelijkheden om dit te realiseren.

Aan het Jacoba van Beijerenfonds Teylingen (JvBF) is hiervoor een bijdrage gevraagd waar onlangs positief op gereageerd is. Met de verkoop van de oude tenten en een veiling van nautische items is het resterende bedrag bij elkaar gebracht. Op de feestavond van het 50 jarig jubileum van de Strontrace heeft Paul Stol van het JvBF Teylingen een cheque van € 1.500,- overhandigd aan Henk Keijzer (voorzitter) van de Stichting Zeilvaart Warmond.

Het Jacoba van Beierenfonds Teylingen wil een brug slaan tussen initiatiefnemers en giften van donateurs die de leefbaarheid verbeteren. Met inzet van kennis en het netwerk wil het fonds zoveel mogelijk inwoners van Teylingen in beweging brengen om initiatieven op te pakken en tot realisatie te brengen. Voor meer informatie kunt terecht op de website van het Jacoba van Beieren Fonds Teylingen (www.jacobavanbeierenfondsteylingen.nl).