50 jaar Strontrace

Met de Turfrace nog maar net achter ons, gaan we ons opmaken voor de Strontrace. Dit jaar het 50 jarig jubileum met extra feestelijkheden in Park Groot Leerust. Wat dat allemaal is, houden we nog even geheim, maar met 19 deelnemers, die elk 2 uur voor de wal van Park Groot Leerust blijven liggen, wordt het op 24 en 25 oktober zeker een gezellige boel. Eén tipje van de sluier willen we wel alvast oplichten: op dinsdagavond 24 oktober wordt in de tent in het park een ‘strontveiling’ georganiseerd, waar, naast de aangebrachte zakken (gedroogde) koemest, ook bloembollen, memorabilia van 50 jaar Strontrace en andere nautische zaken worden geveild. Veilingmeester is Ard van de Steur en het geheel wordt muzikaal omlijst door het Warmonds Schippertjeskoor.

Ook bij de start in Workum zijn er extra feestelijkheden, zo is daar het nieuwe boek ’50 jaar voor de wind’ te koop en wordt op maandagochtend een nieuwe documentaire van de Leidse Video en Smalfilm Liga over de geschiedenis van de mestvaart gepresenteerd.

De Stichting Zeilvaart Warmond heeft, zoals we dat al jaren doen, een bus gecharterd om op maandag 23 oktober de presentatie van de documentaire en de altijd spectaculaire start van de Visserij, de Strontrace en het Beurtveer live mee te kunnen maken. Er zijn nog plaatsen in de bus beschikbaar en wil je mee voor een fantastisch dagje uit, geef je dan op via info@zeilvaartwarmond.nl. Bij terugkomst in Warmond eten we gezamenlijk erwtensoep bij Het Wapen van Warmond. Kosten voor de bus zijn €25 voor donateurs en €27,50 voor niet-donateurs. De erwtensoepmaaltijd betaalt u rechtstreeks aan de waard.

Uitslag Turfrace 2023

“Wat een top-weekend.” Dat was zo’n beetje de conclusie van iedereen die als schipper, bemanningslid, brug- of sluiswachter, aanmoediger, toeschouwer, vrijwilliger, wedstrijdleiding of bestuurslid bij de Turfrace van dit jaar betrokken was. En wat was het spannend! Het verschil tussen de nummers een, twee en drie was minimaal en de koplopers hebben tot aan Park Groot Leerust moeten strijden voor de eer en de tegeltjes.

De uitslag als PDF bestand kunt u hier downloaden, maar staat natuurlijk ook op onze uitslagenpagina.

Persbericht 38ste Turfrace

Aankomend weekend wordt de jaarlijkse Turfrace weer gevaren, waar zich inmiddels negen schepen voor ingeschreven hebben. Op zaterdag en zondag varen er tevens vier lelievletten van de scouting mee die hun eigen wedstrijdroute zullen volgen. Met het oog op de voorgaande jaren verwacht de organisatie dat deze editie van de Turfrace ook weer een spektakel zal worden waarin onderlinge strijd en concurrentie voor spannende momenten zullen zorgen.

De Turfrace is sinds jaar en dag een echte prestatietocht waarvoor in 3 dagen in totaal 78 km afgelegd wordt met historisch zeilende bedrijfsvaartuigen door te zeilen, te bomen, te jagen of te roeien. Afhankelijk van het weer kan dat een loodzware tocht zijn, waarbij elk schip in het voordeel kan zijn in wisselende weersomstandigheden. Het doel van de wedstrijd is om de route net als vroeger zo snel mogelijk af te leggen en de zakken met turf zo snel mogelijk bij de finish af te leveren.

De start van de Turfrace is op vrijdag 29 september om 07.30 uur in Park Groot Leerust te Warmond. Tussen 15:00 uur en 18:00 uur zullen de schepen aankomen bij Watersportvereniging Vinkeveen Abcoude (WVA) te Vinkeveen. Zaterdag 30 september starten de schepen om 10.00 vanaf de WVA te Vinkeveen en gaan zij via Mijdrecht richting de Tolhuissluizen te Nieuwveen. Op zondag 1 oktober starten de schepen om 9.45 vanaf de Tolhuissluizen waarna de eerste schepen rond 12:00 uur in het park te Warmond worden verwacht voor de finish.

Alle drie de wedstrijddagen zijn de schepen via het Track & Trace systeem van de Stichting Zeilvaart Warmond online en op zondag op een groot scherm in de tent in het park te volgen. Voor de link naar de Track & Trace kunt u terecht op de website (www.zeilvaartwarmond.nl) of u kunt u ook de gratis app downloaden die zowel voor Android als iOS beschikbaar is. Op de website is ook een routebeschrijving te vinden en te downloaden voor als u de turfrace met de auto of op de fiets wilt volgen.

Inschrijving Turfrace 2023 geopend

Na een mooi Gouden Gaffel weekend (zie hier de uitslagen) is vandaag de inschrijving voor de Turfrace op 29, 30 september en 1 oktober geopend. Nog voordat de officiële inschrijving hadden we al 6 aanmeldingen binnen en is het dus zo goed als zeker dat de Turfrace doorgaat. Het bestuur en de vrijwilligers staan in de startblokken om ook van de Turfrace een mooi evenement te maken.

NB. Ook de reglementen voor dit jaar zijn weer beschikbaar.

Persbericht Gouden Gaffel Wedstrijden 2023

Zeilwedstrijden Gouden Gaffel, Turfrace en Strontrace

Warmond – In het weekend van 26 en 27 augustus 2023 organiseert Stichting Zeilvaart Warmond alweer de 31e editie van de Gouden Gaffel zeilwedstrijden op de Kagerplassen met als startpunt Park Groot Leerust te Warmond. Met historische bedrijfsvaartuigen zoals Westlanders, Kagenaars en andere zeilschepen wordt op zaterdag een Beurtveerwedstrijd gevaren en op zondag wordt een hardzeilwedstrijd gehouden. De schepen zullen op zaterdag rond 10:00 uur van start gaan vanuit park Groot Leerust en rond 17.00 uur weer finishen. Tussen 12.00 en 14.00 uur zullen de schepen ook te zien zijn in het park tijdens de lunch. Op zondagochtend wordt de hardzeilwedstrijd gevaren en de prijzen zullen rond 14.30 uitgereikt worden aan de winnaars. Op beide dagen is ons gezellige terras geopend waar u terecht kunt voor een hapje en een drankje. Voor de kinderen zal er een springkussen in het park aanwezig zijn. Vooruitkijkend naar het seizoen staat in het laatste weekend van september de Turfrace nog op het programma en op maandag 23 oktober gaat de jaarlijkse Strontrace tussen Workum en Warmond weer van start. De Strontrace is dit jaar extra feestelijk vanwege het 50 jarig jubileum. Het duurt nog even maar u kunt zich alvast opgeven voor de busreis van Warmond naar Workum zodat u zeker bent van een plekje bij de start op maandag 23 oktober! We verwachten dat er veel belangstelling zal zijn vanwege het 50 jarig jubileum. Aanmelden kan op info@zeilvaartwarmond.nl.

Track & Trace update

Afgelopen weken is er hard gewerkt om het Track & Trace systeem van de Stichting Zeilvaart Warmond een uniforme “look & feel” te geven. Vandaag zijn daarvoor de laatste stappen gezet en is de nieuwe website live op https://tt.zeilvaartwarmond.nl. De app op uw telefoon is ook vernieuwd, al zijn de verschillen met de vorige versie maar klein. De Android app vindt u in de Google Play Store en de iOS app in de Apple App Store. Beide apps zijn gratis te downloaden. Tenslotte hebben we ook nog een Windows Desktop App met dezelfde look & feel in de Microsoft Store gezet.

Weer helemaal up to date voor de komende Gouden Gaffel wedstrijden!

Gouden Gaffel 2023

Op 26 en 27 augustus organiseert de Stichting Zeilvaart Warmond voor de 31ste keer de Gouden Gaffel Wedstrijden. Deze wedstrijden voor historische zeilende bedrijfsvaartuigen bestaan uit twee afzonderlijke onderdelen. Op zaterdag starten de deelnemende schepen om 10 uur vanuit Park Groot Leerust voor een beurtveer tocht over de Kagerplassen. Op een groot aantal plaatsen op de Kaag zijn punten te verdienen. Ofwel door het ophalen van een stickertje, danwel voor het doorvaren van een bepaald water, zoals de Boerenbuurt. Het vertrek en de aankomst (rond 17:00 uur) van de schepen is natuurlijk in Park Groot Leerust in levende lijve te aanschouwen. Maar ook onder de middag is er veel te zien als de schepen tussen 12:00 uur en 14:00 uur naar Warmond terugkeren voor een verplichte rustpauze van een half uur.

Op zondag is er weer een traditionele hardzeilwedstrijd op ’t Joppe en mogelijk ook op het Sweiland, Laeck, Warckerlee, Norremeer en Stoombotengat. De uit te zetten baan is afhankelijk van de wind en de windrichting en zal pas zondagochtend bij het palaver aan de schippers worden medegedeeld.

De prijsuitreiking is op zondagmiddag rond 14:30 uur.

Voor wie niet naar het park kan komen, zijn de wedstrijden van zaterdag en zondag ook op ons (binnenkort vernieuwde) Track & Trace systeem te volgen. Zie onze Track & Trace pagina.

Inmiddels is de inschrijving voor de wedstrijd geopend en de deelnemerslijst (tot nu toe) kunt u vinden op de Schipperspagina.

Inschrijving Westlander Zeildagen geopend

De Westlander Zeildagen zijn dit jaar vroeger dan eerdere jaren, namelijk op 13 en 14 mei. De schippers hebben inmiddels een mail met de inschrijfformulieren ontvangen. Mocht u geen uitnodiging hebben ontvangen, stuur dan even een berichtje naar info@zeilvaartwarmond.nl, en u ontvangt per omgaande het inschrijfformulier en het reglement.

Overall prijs 2022 voor de Antonius

Tijdens de gezellige winterbijeenkomst op 21 februari in het Wapen van Warmond is de winnaar van de overall wisselprijs 2022, een schaalmodel van de Pondskoekersluis, bekend gemaakt. Ook dit jaar was het weer de Antonius die met de eer ging strijken. Tijdens de Gouden Gaffelwedstrijden werden ze op zaterdag 3de en op zondag 1ste in het klassement. De Turfrace, die met drie dagen drie keer zo zwaar meetelt, gaf de doorslag. Hier versloeg de Antonius de winnaar van vorig jaar, de Tijdgeest, met ruim een half uur over de drie dagen.

Tweede in het overall klassement werd de Hylke Tromp en de Tijdgeest werd niet onverdienstelijk derde.

In totaal deden in 2022 17 schepen deel aan de wedstrijden .

Klik hier om de uitslag (pdf) te downloaden.