Nieuws

Tijdens de gezellige winterbijeenkomst op 21 februari in het Wapen van Warmond is de winnaar van de overall wisselprijs 2022, een schaalmodel van de Pondskoekersluis, bekend gemaakt. Ook dit jaar was het weer de Antonius die met de eer ging strijken. Tijdens de Gouden Gaffelwedstrijden werden ze op zaterdag 3de en op zondag 1ste in het klassement. De Turfrace, die met drie dagen drie keer zo zwaar meetelt, gaf de doorslag. Hier versloeg de Antonius de winnaar van vorig jaar, de Tijdgeest, met ruim een half uur over de drie dagen.

Tweede in het overall klassement werd de Hylke Tromp en de Tijdgeest werd niet onverdienstelijk derde.

In totaal deden in 2022 17 schepen deel aan de wedstrijden 

Dit jaar alweer de 48ste editie van deze mooie race van Workum naar Warmond en terug. De Strontweek begint in Workum op vrijdagavond en zaterdag met optredens van het Liereliet en klompzeilwedstrijd over de “Diepe Dolte”. Zondag is er weer de bekende markt rond de havenkom en loopt de haven vol met vissersschepen, stront- en beurtveerschepen. Ook dan zijn er optredens van onder andere Onstuimig Schuim en shantykoor de Compagniezangers. Op maandag 17 oktober is dan eindelijk om 12:00 uur de start van de visserij, om 13:00 uur de start van de strontrace en vervolgens de start van de beurtveerschepen. Elk jaar weer een fantastisch gezicht om al die schepen vanuit de havenkom, door ’t Soal naar het IJsselmeer te zien vertrekken. En wie wil dat nou niet een keer gezien hebben?

Naar de start
De Stichting Zeilvaart Warmond organiseert na twee jaar coronaperikelen weer een busreis naar de start in Workum. We vertrekken om 09:00 uur op 17 oktober vanuit Warmond. De precieze plaats van vertrek is in verband met de werkzaamheden aan de Herenweg nog niet bekend, maar waarschijnlijk wordt het de Gemeentehaven. Na het meebeleven van de start heeft u nog een paar uur om de stad Workum te bekijken en bijvoorbeeld een bezoekje te brengen aan het Jopie Huismanmuseum. Om 16:30 uur vertrekken we weer richting Warmond, waar we in het Wapen van Warmond verwacht worden voor een overheerlijke erwtensoepmaaltijd. De kosten van de bus zijn € 30.- per persoon. De erwtensoepmaaltijd rekent u rechtstreeks met het Wapen af.

Aanmelden voor de busreis
Voor de bus en de erwtensoepmaaltijd kunt u zich opgeven door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met opgave van het aantal buspassagiers en het aantal deelnemers aan de erwtensoepmaaltijd in het Wapen. NB Bij onvoldoende belangstelling behouden we ons het recht voor de busreis en/of de erwtensoepmaaltijd niet door te laten gaan. Er zijn dan voor u uiteraard ook geen kosten.

Keerpunt Warmond
Op dinsdag 18 en mogelijk ook nog woensdag 19 oktober komen de schepen aan in Warmond. Na een pauze van een uur vertrekken ze weer terug naar Workum. Op het schelpenpad in het Park laat elk schip vijf zakken gedroogde koemest achter, die we aan belangstellenden mogen verkopen voor de gunstige prijs van € 15 per zak. De winkelprijs van deze zakken Culterra gedroogde koemest van 25 kg (goed voor circa 250 m2) ligt rond de € 40, dus u krijgt ze bij ons echt voor een koopje). Met een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kunt u uw bestelling plaatsen. Levering onder voorbehoud van aanvoer.
Overigens kunt u de schepen op weg naar Warmond volgen via Track&Trace: https://tt.zeilvaartwarmond.nl, of met de gratis Android of iOS app (op de website www.zeilvaartwarmond.nl vindt u de links om deze app op uw telefoon of tablet te installeren).

De officiële uitslag van de Turfrace is bekend. Hij wijkt toch iets af van de uitslag van de prijsuitreiking. De twee gebroeders zijn toch vierde geworden, maar mogen hun tegeltje behouden. Voor de Tijdgeest is inmiddels een nieuw tegeltje besteld. 

De uiitslag staat op de uitslagenpagina, maar kunt u ook hier downloaden: Uitslag Turfrace 2022.

De inschrijving voor de Turfrace 2022 is geopend. De benodigde formulieren zijn naar de schippers gestuurd, maar zijn ook te downloaden vanaf de Schippers-pagina. Daar vindt u ook de reglementen.

De Turfrace is een race met historische zeilende bedrijfsvaartuigen die in drie dagen vanuit Warmond een lading turf gaan ophalen in Vinkeveen. Op vrijdag wordt gestart om 07:30 uur in Park Groot Leerust in Warmond. De tocht gaat via de Kagerplassen, de Ringvaart, de Braassem, de Leidsche Vaart, het Aarkanal, de Amstel, de Waver en tenslotte de Winkel naar de grote plas in Vinkeveen. In de loop van de middag worden de schepen daar verwacht, en zullen ze aanmeren in de haven van de Watersportvereniging Vinkeveen Abcoude (WVA) aan de Baambrugse Zuwe. Op zaterdag wordt om 10:00 uur de (symbolische) lading turf geladen en vindt een herstart plaats. Men vaart die dag naar de Tolhuissluizen in Nieuwveen. De tocht gaat via Mijdrecht en de Pondskoekersluis. Op zondag wordt het laatste stuk van het traject afgelegd en vaart men via Bilderdam en Leimuiden weer naar Warmond. Aankomst tussen 12:00 en 14:00 uur. De prijsuitreiking staat, wind en weder dienende, in Park Groot Leerust in Warmond gepland om 15:00 uur.

Voor het publiek is de race te volgen via de Track & Trace pagina van de Stichting Zeilvaart Warmond.

 

Mooi Gouden Gaffel weekend achter de rug.

De uitslagen staan hier.

De foto's vind je hier.