Dit jaar is het keerpunt van de Strontrace voor de 46e keer in de Bollenstreek en voor de 45e keer in Warmond. In de loop van de jaren heeft Warmond heel wat verschillende strontschepen langs zien komen, maar nog veel meer schippers. Die gaan duidelijk minder lang mee dan de schepen, waarvan in ieder geval De Vier Gebroeders al meevoer met de eerste Strontrace in 1974. 

Naar de start in Workum
De Strontrace start dit jaar op maandag 21 oktober 2019 te Workum. Net als voorgaande jaren regelt de Stichting Zeilvaart weer een bus voor donateurs en andere belangstellenden om de altijd spectaculaire start van de Strontrace bij te wonen. Voorafgaand aan het startsein zal er een lezing worden gegeven over de visserijwedstrijd van de Strontweek in de haven van Workum. De kosten voor de busreis incl. koffie en lezing zijn € 25,- p.p. voor donateurs en € 27,50 p.p. voor niet-donateurs. Opgeven kan vanaf heden via de mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Keerpunt Warmond
Op 22 oktober komen in de loop van de dag de eerste schepen in Warmond aan. Alle schepen en schippers worden met evenveel waardering onthaald, maar de eerste schepen in de “lichte stront” en de “zware stront” worden natuurlijk extra in het zonnetje gezet. De burgemeester van Teylingen onderbreekt jaarlijks het collegeoverleg op dinsdag om de schippers van de eerste schepen een flesje Kaagwater aan te bieden.

Onthulling
De keermeester reikt elk jaar namens de Stichting Zeilvaart Warmond de wisselbekers uit aan de winnaars. Althans tot vorig jaar want vanaf dit jaar zijn er geen wisselbekers meer. In het jaar 2018 is de Strontrace namelijk opgenomen op de landelijke lijst van immaterieel erfgoed. En om dit ook in Warmond zichtbaar te maken wordt er een blijvende herinnering onthuld, waarin de theekoepel (zelf ook een monument) in Park Groot Leerust te Warmond een grote rol gaat spelen.

De onthulling, door burgemeester Carla Breuer, zal plaatsvinden op dinsdag 22 oktober 2019 na aankomst van het eerste schip in Warmond. Het exacte tijdstip hangt helemaal af van de wind, maar de schepen zijn te volgen via de Track&Trace pagina van de Stichting: https://ttsr.zeilvaartwarmond.nl, zodat u een inschatting kunt maken van de aankomsttijd en een kijkje kunt komen nemen in Park Groot Leerust aan de Burg. Ketelaarstraat.

Scan de QR code met uw Android telefoon en installeer de Track & Trace app